ONE MILLION CUPS #1
31 Ocak 2023 - Impact Hub Ankara

Tarih: 25 Ocak 2023

 

İlk One Million Cups buluşmasında döngüsel iş modelleri üzerine çalışan üç girişimciyi konuk ettik. Tarım ve hayvancılıkta üretim dengelerini tüm ekosistem için adil ve temiz bir yaklaşımla yeniden tasarlayan girişimcilerin yolculuklarında karşılaştıkları sorunlar ve topluluğun geliştirdiği desteklerin özetini buluşmayı kaçıranlar için derledik.  

 

Soilbiom: Tarımsal üretimde inovasyon alanında çalışan Soilbiom sosyal girişimi, topluluğa bitki direncini ve verimini artıran, bitkiye ve toprağa özel doğal gübreyi nasıl geliştirdiğini anlattı. Soilbiom, doğayı kirleten tarımsal üretim yaklaşımını dönüştürürken, büyük bir rekabetin içinde olduğunu dile getirdi. Buradaki en büyük sorunlardan biri finansal sürdürülebilirlik. Yeni ve bilinmeyen bir ürünü anlaması için pazarı eğitme yükünü üstlenmelerinin yanı sıra başlangıç yolculuğunda ürün geliştirme yükünü de taşıyan ekibin yaşadığı bu zorlu yolculuk birçok  sosyal girişimin ortak derdi olduğunu işaret ediyor. Katılımcılar, Soilbiom’un ürünleştirme süreci için beyin fırtınası yaptı. Etkiyi yaygınlaştırma odağında sürdürülen tartışmada, Soilbiom’un ana ürünü olan gübreyi satmaktan ziyade üretilen bakterinin gübre üreticilerine satılmasının dönüştürücü etkisi konuşuldu.

 

Ekodoku: İpek böceklerine zarar vermek yerine delik kozadan ipek ipliğini elde eden, yani barış ipeği pratiğini uygulayan Ekodoku, kadın emeğine dayalı üretim sürecini ve şiddetsiz ipek üretimini anlattı. Üretim döngüsü yavaş ve emeğe dayalı bir üretimin, günümüzdeki “hızlı moda” alanında yer edinmesi, özellikle Türkiye pazarı için oldukça zor elde edilen bir başarı. Soilbiom ile benzer bir derde sahip olan Ekodoku, üretimini sürdürmeye ve etkisini yaygınlaştırmaya çalışırken bir yandan da pazarı eğitme yükünü taşıyor. Topluluğun desteği ise barış ipeği üretiminin yaygınlaştırılması için ihtiyaç duyulan üretim alanın karşılanmasını sağlanması ve nihai ürünün kullanıcıya ulaşması için alternatif kanalların geliştirilmesi yönünde oldu.

  

MilkApp: Türkiye’de sütlerin %40’ı küçük üreticilerin kapılarından, süt tanklarıyla toplanıyor. Toplanan sütün kalitesi konusunda hem üreticinin hem de tüketicinin ihtiyacını fark eden Milk App, sütün kalitesini ölçmek için ürettikleri cihazı anlattı. Bu cihaz, MilkApp’ın halihazırda ulaştığı süt toplayıcılarının kaliteli süte kavuşmasına olanak sağlarken, bir yandan da süt üreticilerini nitelikli hayvan bakımı yapmaya ve süt üretiminde kaliteyi artırmaya teşvik ediyor. Buluşmada bu cihazın yaygınlaştırması için gerekli olan kaynak yatırımı ihtiyacının sağlanması için ihtiyaç duyulan finansal çözümler konuşuldu. Yatırıma hazırlık aşamasında cevaplanması gereken  “Doğru fiyatlandırma neye göre yapılmalı?”, “Üretici ve tüketici tarafındaki ihtiyaç nasıl daha nitelikli bir şekilde tanımlanabilir?” ve “Etki yatırımcılarına nasıl bir finansal kaynak, etki dengesi sunulmalı?” gibi sorular katılımcılar tarafından dile getirildi ve girişimcilere üretim süreçleri boyunca düşünmeleri gereken anlamlı sorular yöneltildi.