“Bozkırda hayat onlara bağlı, onlara ayarlıdır” (Hikmet Birand , Anadolu Manzaraları)
Ankara’nın doğası şaşılası derecede bereketlidir. Gri şehir olarak anılsa da toprağı, hasadı, geçmişten bugüne ağırladığı medeniyetleri, derinlikli insanları ve hikayeleri bünyesinde barındıran Ankara’yı en iyi Kırkikindi yağmurları anlatır. Kırkikindiler, hızla bastıran ama toprağa hayat veren, yaz ve kış geçişlerinde toprağı doyuran, benzersiz ferah yağmurlardır.
Sosyal girişimler de tüm ekosisteme nefes aldıran bereketli yağmurlar gibiler. Impact Hub Ankara’da iki ayda bir bu güzel topluluğu Kırkikindi Buluşmalarında ağırlıyor, yaratıcılıklarını kutluyor, bereketlerini pekiştiriyoruz.
İki ayda bir, ayın ikinci perşembesi ikindi vakti gerçekleşen Kırkikindi buluşmalarının temel gayesi sosyal girişimciliği ilgilendiren alanlarda derin sohbetlere dalmak oluyor.
“İlk İkindi”de buluşmaların amacını, formatını, saatini ve konularını katılımcılara danıştık. İkinci buluşmadaysa birçok kişinin merak ettiği sosyal iş modellerini ele aldık, deneyimlilerden hikayelerini dinledik.
“Mesele kâr elde etmeniz değil, bunu nasıl elde ettiğiniz.” İkinci buluşmada, söze Berivan başladı. Ticaret yapmanın, etik, adil, doğayı ve insanı gözeten birçok şeklinin olduğunu ve sorunun hissedarlara daha fazla kar sağlamayı herşeyden daha önemli ve öncelikli gören iş yapma şekilleri olduğunu anlattı. Sosyal meseleler söz konusu olduğunda para denklem dışı bir unsur gibi kodlanmış durumda. Oysa adil üretim yöntemleri ve erişilebilir adil fiyatlarla daha fazla sayıda insan için çözüm yaratmak mümkün olabiliyor, diyerek etki odaklı iş modelleri oluşturmanın yollarını anlattı.
“Para kazanma şeklinde değil, etkide ısrarcı olun.” Ardından Duygu sözü alarak etki odaklı bir iş modelini inşa etmek için “vazgeçilenlerden” söz etti. Etkiyi önceliklendiren bir iş modelinde her ne kadar ticaret etkinin yol arkadaşı olsa da, etkiden uzaklaştıran iş modelini değiştirmekte ısrarcı olmak gerekebildiğinin altını çizerken, Joon’un iş modelinde yaptıkları 4 farklı pivotlama hikayesini paylaştı.
“Destek tuzağına düşmeyin, doğru zamanda doğru işi yapmayı önceliklendirin.” En sonunda ise Rawan, kapanan bir sosyal girişimin tohumlarını doğru şekilde ekosisteme ekmek adına Tinazita’yı neden ve nasıl kapattıklarını anlattı. Rawan konuşurken herkesin kafasında Tarkan’dan -Yanlış zaman yanlış insan- çalıyordu, doğru zamanda doğru odakta işler yapmanın altını sürekli çizen hikayesinde, Rawan sosyal girişimi için destek ararken, sağlam bir ticari model inşa etmeyi ertelemenin acı sonuçlarından, girişiminizi dönüştürecek gibi gözükse de bazen destekten çok köstek olan programlar ve fonlar olabileceğinden bahsetti.
Buluşmanın devamında vazgeçişlerden, etki uğruna hayır denilmesi gereken işlerden, bir sosyal iş modelini görünce gözünden tanıyanlardan, sosyal girişimcilik yaklaşımlarının hayat aktıkça nasıl şekil değiştirebildiğinden söz edildi. Böylesine derinlemesine bir buluşmanın özetini yapmak oldukça zor. Ama bir sonraki buluşmada özetlere kalmadan, siz de bereketli yağmur sonrası toprak kokusunu 8 Haziran 2023 saat 16.00’da içinize çekebilirsiniz.