Programa başvurular kapandı. İlginiz için teşekkür ederiz. Programın ikinci döngüsüyle ilgileniyorsanız, başvuru için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Impact Hub Ankara topluluğunda yer alan Rubiks Analytics’in veri bilimi ve analitiği alanındaki bilgi ve tecrübelerinin, Impact Hub’ın sosyal etki alanındaki uzmanlığı ile biraraya gelmesiyle tasarlanan kapasite geliştirme programı, özellikle sosyal alanlarda çalışanlara, veri bilimi, veri analitiği ve istatistik konularında derinlemesine bilgi kazandırmayı hedefliyor. 

Program mezunlarının pratik bilgi ve uygulamalı deneyim kazanacağı konu başlıkları arasında orta ve ileri düzey etki değerlendirme ve tasarım yöntemleri, veri analizi teknikleri, program verilerini yönetme ve analiz etme, doğru veri görselleştirme metotlarının kullanımı ve değerlendirme bulgularının iletişimi gibi konular yer alıyor. 

Program, veri analitiğini anlama ve veri yönetimi yapacak düzeyde bilgi kazandırmayı amaçlıyor. Benzer programlardan farklı olarak, veri analitiği ile etki odaklı çalışmaları birleştirerek sosyal etki yönetiminde veri odaklı çalışma kaslarını geliştirecek konulara odaklanıyor.

Programa kimler katılabilir?

  • Sivil alan ve sosyal sektörlerde çalışan profesyoneller
  • Sosyal girişimciler, etki girişimcileri, yeşil girişimciler
  • Program ve proje yöneticileri ve koordinatörleri
  • Uluslararası kalkınma profesyonelleri
  • Belediye, ajans, kamu yetkilileri 
  • Sosyal etki ölçümü ile ilgilenen araştırmacılar 

Programa katılmak için veri bilimi ve analitiği hakkında uzmanlığa sahip olmanız gerekmiyor.

Programa katılarak neler kazanabilirsiniz? 

Programı tamamlayan katılımcılar aşağıda listelenen konularda beceri ve yetkinlik kazanacak. Katılımcılar, bu beceri ve yetkinliklerin yanı sıra, sayısal ve sözel disiplinler arasında çapraz bilgi oluşturma ve topluluk ve akran desteğine erişim fırsatları elde edecek:

Veri Bilimi Becerileri ve Alan Bilgisi

Eldeki veriyi keşfetme, işlenebilir hale getirme, veriden anlamlı sonuçlar çıkarabilme. Veri bilimi yöntemlerinin sosyal etki çalışmalarında nasıl kullanıldığını gerçek projelerle öğrenme.

Etki Değerlendirme ve Yönetme

Etki değerlendirme yöntemleri ve teknikleri konusunda bilgi sahibi olma. Sosyal etki yönetiminde veri odaklı çalışma becerilerini geliştirme, veri analitiğini etkin bir şekilde kullanma.

Kanıta Dayalı Karar Verme

Karar verme süreçlerinde kanıta dayalı yaklaşımlar kullanarak, veri odaklı kararlar alma becerisi, bu sayede daha stratejik ve sürdürülebilir çözümler geliştirme yetkinliği.

Bootstrap 3 Carousel Custom

Program Detayları

Ön Değerlendirme ve Bilgi Seviyesi Testi
Katılımcıların mevcut bilgi seviyelerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla bir değerlendirme yapılır. Değerlendirmenin ardından katılımcılar bilimsel hazırlık aşamasına ya da doğrudan Modül 1’e yönlendirilir.

Hazırlık Aşaması– Dijital Okuryazarlık ve Sosyal Etki
Katılımcılara dijital okuryazarlık ve sosyal etki konularında temel bilgiler sağlanırken, veri toplama ve etki ölçümünde bilimsel bir yaklaşım geliştirmeleri için gerekli bilgi ve beceriler kazandırılır.

Modül 1: Tanışma ve Sosyal Etkiye Giriş
Sosyal etki ile ilgili güncel kavramlar, trendler ve tartışmalar sunulur. Etki yönetimi bileşenleri ve veri analitiği ilişkisi üzerine bilgi aktarımı yapılır.

Modül 2: Etki
Sosyal etkinin değerlendirilmesi ve ölçümünde kullanılan yaklaşım ve yöntemler detaylı bir şekilde incelenir. Etkinin nasıl ölçülebileceği ve hangi araçların kullanılabileceği hakkında kapsamlı bilgi ve örnekler sunulur.

Modül 3: Veri Toplama
Veri toplama yöntemlerine genel bir bakış sunulur, her yöntemin güçlü ve zayıf yönleri ele alınır, ve araştırma sorusuna ve bağlamına göre uygun veri toplama yöntemleri belirlenir. İleri seviye yöntemlerle beraber pratik çalışmaları yapılır.

Modül 4: Veri Depolama
Veri depolama yöntemleri, dijital ve fiziksel depolamanın avantajları ve dezavantajları ele alınır. Veri formatlarının anlaşılması ve uzun vadeli arşivlemenin sosyal etki projelerine faydaları açıklanır.

Modül 5: Veri Analizi ve Anlamlandırma
Temel istatistiksel kavramlar, veri temizleme ve entegrasyon teknikleri, veri analizi ve görselleştirme yöntemleri hakkında bilgi verilir. Etki verilerinin yorumlanması ve anlamlandırılması sağlanır.

Modül 6: Veri Odaklı Hikaye Anlatımı ve Raporlama
Veri ile etkili hikaye anlatımı teknikleri, etkileyici raporlar oluşturma, ve farklı paydaşlar için özelleştirilmiş etki raporları hazırlama konusunda bilgi sağlanır. Bulguları etkili bir şekilde iletme yöntemleri ele alınır.

Modül 7: İşbirliği, Paylaşım ve Veri Yönetimi
Veri projelerinde işbirliği ortamı oluşturma, veri paylaşımı için uygun platformlar ve araçlar kullanma, veri paylaşımının en iyi uygulamaları ve şeffaflık ilkeleri hakkında bilgi sunulur.

Modül 8: Vaka Çalışmaları ve İyi Uygulamalar
Etki çalışmalarında kullanılan gelişmiş veri bilimi yöntemlerini(makine öğrenmesi, metin madenciliği vb.) gerçek vakalar içerisinde inceleyerek, katılımcılar kendi projelerinde bu yöntemleri nasıl uygulayabileceği hakkında bilgi sahibi olur.

Kapanış ve Değerlendirme
Program boyunca öğrenilen bilgilerin gözden geçirilmesi, katılımcıların elde ettikleri bilgi ve becerilerin değerlendirilmesi yapılır. Katılımcıların gelişim alanları ve gelecekteki uygulama stratejileri üzerine geri bildirim sağlanır.

Eğitmenler

İnan Utku Türkmen

Veri Bilimci , Rubiks Analytics

Cansu Hürses

Veri Bilimci , Rubiks Analytics

Arjen Deniz Türkmen

Veri Bilimci , Rubiks Analytics

Taha Eren Sarnıç

Veri Bilimci , Rubiks Analytics

Berivan Eliş

Kurucu Ortak , Impact Hub Ankara

Güray Hatipoğlu

Araştırmacı, FIRE

Impact Hub Ankara Referansları

Rubiks Analytics Referansları

Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölüm sürekli güncellenmektedir. Son güncelleme: 13 Eylül 2024

Program hangi saatlerde gerçekleşecek, örneğin hafta içi mesai saatlerine mi denk geliyor?

Program içerisinde hem yüzyüze hem online seanslar var.

Ana dersler hafta içi iki gün, akşam saatlerinde, mesai bitimine yakın ya da mesai sonrası saatlerde  (örneğin 17:00-19:30 veya 18:00-20:30) yüz yüze Impact Hub Ankara’da gerçekleştirilecek.

Tamamlayıcı uygulama ve egzersiz seansları ise hafta sonu bir gün 3 saatlik bir online seans olarak gerçekleştirilecek.

Takvimler kesinleşmeden önce, kayıt yaptıran katılımcıların en uygun gün ve saat tercihleri alınarak program tekrar gözden geçirilecek. 8 hafta boyunca her hafta aynı günlerde yapılmak yerine, bir hafta hafta içi, bir hafta hafta sonu gibi esnek seçenekler katılımcı tercihlerine göre sunulabilir. Eğitmenlerin takvimi şu anda bu esnekliğe açık.

Program yüzyüze mi?

Programın bu ilk döngüsü Ankara’da yüzyüze gerçekleştirilecek. 

Farklı şehirlerden yeteri kadar talep gelirse, şehir dışından katılımcıların seyahat sayısını makul bir noktaya indirerek 2025 yılında daha hibrit bir versiyonla devam edilmesi planlanıyor.

Derslere bilgisayar getirmem gerekecek mi?

Evet, derslere bilgisayar getirmeniz gerekecek. Modülleri tamamlayabilmek için aynı zamanda Microsoft Office kullanıcısı olmanız gerekiyor.

Hazırlık süreci herkes için zorunlu mu?

Hayır, hazırlık süreci yalnızca seviye test sonuçlarına göre belirli katılımcılar için zorunlu olacak. Seviye testinde bilgi sorusu sorulmayacak, belli konularda beyan ettiğiniz bilgi seviyesi esas alınacak.

 Diğer katılımcılar doğrudan, ana modüllere katılabilir.

Programın hafta sonları online gerçekleşecek uygulama ve egzersiz seanslarında kayıt alınacak mı?

Hayır, bu seansların kaydı alınmayacak, katılımcıların aktif katılımı bekleniyor.

Programın sonunda katılım sertifikası verilecek mi?

Evet, programı tamamlayan katılımcılara katılım sertifikası verilecek.

Programı yarım bırakırsam yeni döngüye katılabilir miyim?

Programı yarım bırakan katılımcıların bir sonraki döngüye katılması için yeniden kayıt yaptırması gerekecek.

Programın online bir versiyonu olacak mı?

Şu an için program yüz yüze gerçekleştirilmektedir, ancak yeterli talep olursa hibrit bir versiyon tasarlanacak.

Impact Hub Ankara nerede?

Impact Hub Ankara, Yıldız semtinde Kişinev Caddesi No:10’da.

Dersler dışında ne kadar zaman ayırmam gerekecek?

Hafta içi yüz yüze oturumlara ek olarak, haftada yaklaşık 2-3 saatlik çevrimiçi uygulama ve egzersiz seanslarına katılmanız gerekecek. Bunun yanı sıra webinarlara, topluluk buluşmalarına ve kişisel çalışmalara zaman ayırmanız gerekebilir.

Ödeme ve kayıt koşulları nedir?

Ödeme için kredi kartı, nakit ve havale seçenekleri mevcut. Kredi kartına 3 taksit imkanı sunuluyor. 28 Eylül’deki seviye tespit anketi öncesinde kesin kayıt yaptırılması ve ödemenin gerçekleşmesi gerekiyor.