ONE MILLION CUPS #5
17 Ağustos 2023 - Mizgin Calagan

 Tarih: 26 Temmuz 2023

Gıda ve tarım, son yıllarda iklim krizinin görülebilir etkileri ve bu alandaki bilgi aktivizmi mücadelesinin bir sonucu olarak hepimizin aksiyon almaya başladığı konular arasında. Biz de Temmuz ayı buluşmasında hem tarımsal faaliyetler yürüten hem de gıdanın geleceği üzerine düşünen girişimcileri ağırladık. Buluşmanın en çarpıcı noktalarından biri, farklı alanlarda çalışan girişimcilerin bile konu gıda ve tarım olunca kolektif olarak atabilecekleri çok fazla adım olmasıydı.

Örneğin, Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi (TADYA), iklim krizine dayalı bir model örneği oluşturmaya ve yerelde toprağı onarmaya çalıştıklarını anlatırken, Basil tüketicilerin TADYA gibi kolektiflere ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Farmlabs ise, diğer iki girişimin temel faaliyetleri olan güvenli gıdanın erişilebilirliğinin ve iklim krizi karşıtı tarım teknolojilerinin önemini vurguladı. 

Etkinlik boyunca bu üç girişimin yolculuklarındaki engellere ortak çözüm ararken, gıdanın geleceği üzerine yapılan tartışmalar herkesi harekete geçirecek nitelikteydi. Kaçıranlar için etkinliğin özetini derledik; keyifli okumalar. 

 

TADYA | Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi: Ekonomik, sosyal, iklim ve gıda krizlerine karşı dayanıklı ve bütüncül bir gıda sistemi oluşturma çabasında olan TADYA ekibi, Tahtacıörencik Köyü’nde uyguladıkları iş modelinin başkalarınca da uygulamasını ve değer verilebilir bir agro-turizm örneği haline gelmesini hayal ediyor. TADYA ekibi sunumlarında Tahtacıörencik Köyü’nden yola çıkarak yerel üretimin önemini vurgularken, şirketler yerine bölgedeki yerel üreticilerin karar mekanizmalarını şekillendirmesinin gerekliliğinin altını çizdi. Katılımcılar ve TADYA ekibi tahribat yaratmayacak bir agro turizm modeli üzerine fikir alışverişinde bulundular. 

Farmlabs: Akıllı tarım teknolojileri üzerine çalışan Farmlabs, tarımsal üretimde yapay zeka destekli yazılım ve donanım çözümleri üretiyor. Şu anda Agro 4 adlı web/mobil uygulamasıyla tarlalarda gübre optimizasyonu sunuyor. Finansal kaynağa erişimde sorun yaşadığını belirten Farmlabs, tarımsal üreticiler ile işbirliğine de ihtiyaç duyduğunu söyledi. Ekibe, ürünlerinin piyasa alternatiflerine göre daha uygun fiyatlı olması sebebiyle kolektif kullanıma yönelmeleri ve direkt üreticilerle çalışmaları önerildi. Hem orta ölçekli hem de büyük tarım arazilerini dönüştüren uygulamanın güvenli gıdanın geleceği için olan önemi vurgulandı. Katılımcılardan üreticiyle iletişime geçme ve tarıma yönelik televizyon kanallarıyla görüşme konusunda destek sözü ve GAP ve DAP ile buluşma sözü aldı. 

Basil: Sundukları ürünlerin tamamını yerel üreticilerden almaya özen gösteren Basil, fast-food kültürünün dayattığı sağlıksız beslenme algısını değiştirmeyi amaçlayan bir restaurant. Daha fazla yerel üreticiyle tanışmaya ihtiyaç duyduğunu belirten Basil, buluşmada gerek TADYA ekibinden, gerek diğer katılımcılardan yeni yerel üretici ağlarına erişim desteği sözü aldı.

Yerel üreticiler ile çalışmaya ve tanışmaya duyulan ihtiyacı, temiz ve adil üretimin önemini ve güvenli gıdanın erişilebilirliğinin tartışıldığı buluşmanın temelinde güvenli gıdanın geleceğine yoğunlaşıldı.

Girişimcilerin ilham verici sunumlarının ardından “Ekosistem Paylaşımları” bölümünde emekli öğretmen Nihal Sevilmen, emeklilik sonrasında çikolata üretimine başlama ve Nihal Sevilmen  Couture Chocolate markasını yaratma hikayesini anlattı, yerel üreticilerle geliştirdiği bağı ve anıları paylaştı.